FOLKPARKENS<br>HISTORIA

FOLKPARKENS
HISTORIA

Folkets park byggdes på 1930-talet, men föreningen Växjö Folkpark har tidigare anor än så. Hos Kulturparken Smålands arkivarier finns kassaböcker, styrelseprotokoll och inventarieförteckningar från 1903 och framåt tryggt förvarade för eftervärlden.

Även om dansen alltid har stått i centrum – under 70-talet fanns inte mindre än tre samtidiga dansbanor att välja mellan på Folkets Park – har också aktiviteter som auktioner, bröllop och inte minst konserter varit ett populärt nöje för Växjöborna. På 80- och 90-talen avlöste svenska artisteliten varandra och många kommer ihåg att skylten med ”fullsatt” allt som oftast hängdes upp i entrén. Kanske var du själv på plats när Gyllene Tider uppträdde 1981 eller var där och lyssnade på Älmhultsbandet Creeps konsert 1990?

Folkparksområdet har i alla tider varit en mycket välbesökt plats för stadens ungdomar. I mitten av 60-talet invigdes det legendariska Dackebadet som med tiden fick ett eget hopptorn för de mer våghalsiga. Här arrangerades också på kvällarna otaliga skoldiscon för högstadie- och gymnasieungdomar.

En stor motgång drabbade Folkets Park-området 2000, då huvudbyggnaden brann ner till grunden. Försäkringspengar gjorde dock att den riksbekanta dansbanan Kaskad åter stod redo för dansanta besökare i oktober 2002. Många år senare, i nutid, rasade även branden för byggnaden Polketten. Den 17 maj 2017 konstaterade Räddningstjänsten att byggnaden inte gick att rädda, utan man fick koncentrera sig på att hindra spridning.

Det var framför allt dansen som tog Folkparken till Växjös hjärta. De sista åren innan beslutet togs att inleda en ny epok för området, användes Kaskad bland annat av dansklubben Club 68, PRO och av Växjö kommun.

FULLSATT & FESTLIGT

– några milstolpar på folkparksscenen under 80-talet

  • 1981 – Magnum Bonum
  • 1981 – Gyllene Tider
  • 1982 – Snowstorm
  • 1984 – Lasse Lönndahl
  • 1984 – Eva Dahlgren
  • 1985 – Herreys
  • 1990 – Creeps